Wednesday, 30 April 2014

Gambar emma maembong terbaru yang mengiurkan

Fatimah Rohani binti Ismail (lahir 27 Mac 1992), atau nama glamournya Emma Maembong merupakan seorang pelakon dan model kelahiran Malaysia. Emma mula mendapat perhatian atau popular disebabkan wataknya sebagai Munirah dalam drama Kau Yang Terindah.


KERJAYA

Emma sebenarnya menggabungkan nama beliau dengan nama ayahnya, Ismail Embong untuk nama komersialnya. Sebelum ini, Emma turut berlakon dalam drama TV Alhijrah, Facebook Ustazah Shamsiah, arahan Erma Fatima sebagai pelajar sekolah.

Emma mendapat kepercayaan Erma Fatima sekali lagi dan telah diberi peranan sebagai Munirah dalam Kau Yang Terindah. Menurut Emma, beliau ​​yang pertama kali menggambarkan watak seperti Munirah, yang merupakan seorang watak yang sangat mencabar (perempuan yang terjebak dengan kekasihnya).

Selesai lakonannya dalam Kau Yang Terindah pada tahun 2012, namanya menjadi terkenal selepas itu. Walaupun dia hanya berlakon sebagai watak sampingan, dia juga mendapat peminatnya disebabkan mukanya kelihatan seperti Pan-Asia.

Bagaimanapun, beliau menerima banyak teguran mengenai kualiti lakonannya. Emma menerima kritikan dengan hati yang terbuka dan berjanji untuk meningkatkan kemahiran lakonannya kerana ia adalah drama pertamanya dan dia tidak mempunyai pengalaman dalam lakonan.KEHIDUPAN AWAL
Emma adalah anak kesembilan daripada sebelas adik-beradik. Bapanya adalah Melayu manakala ibunya ialah Scotland. Ibu bapanya telah bercerai dan Emma memilih untuk tinggal dengan bapanya. Bapa Emma adalah seorang pelukis Malaysia dan dia juga mengikuti jejak langkah bapa beliau dan mempunyai bakat dalam lukisan.

Beliau banyak membuat sumbangan seni beliau sendiri dipamerkan di galeri keluarga mereka sendiri yang dikenali sebagai Galeri Seni Maembong. Adik Emma Cha Cha Maembong dan kakaknya Yaya Maembong juga seorang pelakon.


PENDIDIKAN

Emma hanya bersekolah sehingga Tingkatan 2 dan melakukan kerja-kerja rumah. Walaupun mendapat banyak kritikan, Emma menjelaskan bahawa dia sebenarnya memilih untuk berbuat demikian kerana dia mempunyai seorang adik di rumah yang tidak dapat berjalan. Walau bagaimanapun, ia tidak menjejaskan pelajaran, walaupun dia mengaku tidak mengambil Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) kerana mahu mengikut jejak langkah bapanya.

No comments:

Post a Comment